Naslovnica arrow Novosti
Balanced Scorecard u Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

EFR

U okviru znanstveno-istraživačkog projekta „Model mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga“, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci uvodi Balanced Scorecard, metodologiju za oblikovanje i provođenje strategije, u Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

ZZJZ PGŽ

Kroz izobrazbu i savjetovanje za primjenu informatičkog rješenja QuickScore te uspostavu strateških mapa, konzultantska kuća Qualitas pružila je podršku u uvođenju metodologije Balanced Scorecard. Razinu te podrške najbolje opisuje iskaz zadovoljstva voditeljice projekta, prof. dr. sc. Nede Vitezić i njenih suradnika: „Profesionalan i ljubazan pristup Qualitas tima te učinkovito i user-frendly informatičko rješenje QuickScore omogućili su nam efikasnu implementaciju postavljenih perspektiva, ciljeva i  mjera unutar sektora javnog zdravstva, a time i provedbu vrlo zahtjevnih i specifičnih ciljeva znanstveno- istraživačkog projekta „Model mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga“ (IP-2014-09-8235_MEPHS) financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Zahvaljujemo i radujemo se daljnjoj uspješnoj suradnji“.

HRZZ

Balanced Scorecard (BSC) je sustav upravljanja koji organizacije svih vrsta širom svijeta  intenzivno koriste kako bi ostvarile svoje strateške ciljeve. BSC je jedna od 75 najutjecajnijih ideja 20. stoljeća prema Harvard Business Review. Danas više od 60% najboljih svjetskih kompanija koristi BSC za provedbu sveobuhvatnog i discipliniranog procesa strateškog upravljanja. BSC dokazano pomaže u oživljavanju strategije pretvarajući strateški plan iz privlačnog, ali neaktivnog dokumenta u niz upravljanih akcija koje će dovesti do ostvarivanja strateških ciljeva.

 
Knjiga Plivati poslovnim vodama i ostati živ

Knjiga Plivati poslovnim vodama i ostati ziv

Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju

U poslovnom svijetu neprekidno se odvijaju promjene koje moramo pratiti na svom putu do uspjeha. Knjiga ''Plivati poslovnim vodama i ostati živ'' autorice Olge Štajdohar-Pađen na jednom mjestu nudi odgovore na mnoga važna pitanja.

Namijenjena je poduzetnicima i menadžerima, onima koji se svakodnevno nose s izazovima poslovnog svijeta.

Ako niste ni poduzetnik ni menadžer, možda ste pomislili, meni ova knjiga ne treba. Razmislite još jednom. Postoje barem dva razloga zašto biste je ipak trebali pročitati, i primijeniti ono što možete.

Prije svega, ne znate što vam život nosi, okolnosti se promijene u trenu, možda će vas već sutra prisiliti da postanete upravo to, poduzetnik, samozaposlena osoba ili rukovoditelj odgovoran za poslovanje odjela ili čak cijele tvrtke.

I drugi razlog, zapravo je svejedno tko nam isplaćuje plaću, mi sami ili netko drugi. Uvijek smo mi ti koji smo odgovorni za svoj život i ono što smo u njemu postigli.

A mnoge od ovih ideja i savjeta možete primijeniti i kao poduzetnik, i kao menadžer, i kao ono što zovemo, obični zaposlenik.


O knjizi su rekli

Načelo „manje je više“ pokazalo se je uspješnim u mnogim sferama poslovanja – od minimalizma u arhitekturi i dizajnu do Lean-metodologije u poboljšavanju poslovnih procesa. Olgina knjiga Plivati poslovnim vodama i ostati živ to iznova potvrđuje – ona je deficitarna u kompliciranju, opširnosti, pretencioznosti, ali obiluje idejama, razumljivošću, jednostavnošću, zanimljivošću i iskrenošću.

Radeći kao poslovni savjetnik, susrećem članove uprava, direktore, rukovoditelje i poduzetnike raznih profila, od inženjera, znanstvenika, ekonomista do pravnika, liječnika, profesora pa i umjetnika. Većina njih su vrhunski stručnjaci u svome području, ali im često nedostaju opća znanja iz poslovnog upravljanja. Njima, ali i svim ostalima koji se žele uspješnije nositi sa svakodnevnim poslovnim izazovima, ova knjiga može biti korisna odskočna daska za uspješniji start u plivanju po valovima poslovnih voda.

Damir Keller, direktor i osnivač Qualitasa

Možete li zamisliti knjigu koja obrađuje sadržaje od SWOT analize do metode Six sigma, od ISO certifikata do Lean Manufacturing-a, od motivacije do manipulacije, od deset grijeha vaše web stranice do deset zabluda networkinga, od uputa kako sačuvati poslovnu tajnu do savjeta o upravljanju ljudskim potencijalima u informatičko doba? I sve to na nekih dvjestotinjak stranica? I sve to napisano čitko i odmah primjenjivo za poduzetnike i menadžere? Upravo takva je nova knjiga Olge Štajdohar Pađen. Ona ne podučava kako plivati u mirnim poslovnim bazenima, već nas hrabro baca u planinsku bujicu i uči kako da se spasimo od morskih pasa i preživimo turbulentne gospodarske vode današnjice.

Prof. dr. Velimir Srića, Ekonomski fakultet u Zagrebu

Knjiga Olge Štajdohar Pađen zanimljiv je mozaik poslovnih tema bitnih za svakog zaposlenog čovjeka prezentiranih na jednostavan i razumljiv način. Iako naizgled tema kvalitete ili prezentacijskih vještina nema velike sličnosti s temom odnosa s kupcima, ova knjiga čini logičku cjelinu kroz autoričin izbor najzanimljivijih tema i dilema poslovne svakodnevice. U njoj će se prepoznati svatko tko je ikad radio ili radi u organizaciji. To su životne, aktualne teme pisane na pitak i zanimljiv način, a autoričino veliko iskustvo u organizacijskom radu kao i interes za organizacijsku psihologiju čini ovo djelo korisnim, dobro strukturiranim priručnikom za lakše snalaženje u izazovima poslovnog života.

Mirela Španjol Marković, konzultant i business coach, vlasnica tvrtke Ciceron i autorica knjige Moć uvjeravanja

Još jedna čitljiva i praktična knjiga iz Olgine tvornice ideja, ovog puta za sve koje zanima biznis i žele unaprijediti ili jednostavno potvrditi svoja poslovna znanja. Knjiga je pisana lako razumljivim jezikom i čini mi se vrlo prikladnom ne samo za poslovni svijet, već i za studente i osobe koje razmišljaju baviti se biznisom, bilo da su poduzetnici ili menadžeri u tvrtkama. Primjenjiva je i za širu populaciju općenito, jer nam zapravo svima trebaju znanja iz komunikacijskih vještina do načina kako da se najbolje predstavimo. Poslovnim vodama često se i roni, mnogi nažalost nikad ne izrone, već ostanu na dnu. Ova knjiga navest će vas na put uspješnog plivanja u poslovnim vodama s ciljem postizanja vlastitih dostignuća.

Sandra Mihelčić, direktorica Business Media Group

Opširnije...
 
Hrvatska u kvaliteti pri dnu u Europskoj Uniji

 

U okviru projekta World State of Quality (WSQ), pokrenutog s ciljem procjenjivanja, analiziranja i rangiranja zemalja diljem svijeta prema razini njihovog multidimenzionalnog učinka na kvalitetu, predstavljen je izvještaj u kojem su sakupljeni i analizirani podaci o kvaliteti u 2016. g. iz 28 država članica Europske Unije. 

WSQ su se  za prvi izvještaj odlučili fokusirati na države članice EU zbog lakšeg pristupa statističkim podacima, a koristili su 21 različitih pokazatelja kvalitete. S obzirom na to da je glavni cilj ovog projekta ocjenjivanje zemalja cijelog svijeta, pokretači već najavljuju veću pokrivenost u nadolazećim izvještajima. 

Prema završnom rangu svih zemalja članica Europske Unije, države su svrstane u četiri kategorije, ovisno o prikupljenim bodovima iz 21 pokazatelja. Kategorije se dijele na i) vodeći, ii) sljedbenici, iii) umjereni i iv) tromi, odnosno oni koji zaostaju. 

Od 28 zemalja članica EU, Hrvatska se našla na 26 mjestu, smjestivši se praktički na samo začelje ove ljestvice. Jedino su Grčka i Bugarska rangirane lošije od nas. Ostale zemlje u kategoriji tromih su Cipar, Rumunjska, Litva i Latvija, dok su vodeće zemlje Finska, Austrija, Švedska, Nizozemska, Danska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Luksemburg. 

2016 European Quality Scoreboard

Na mrežnim stranicama WSQ-a možete pronaći više informacija o ovom zanimljivom istraživanju te preuzeti izvještaj

 
Suradnja Minitaba i Qualitasa
Minitab

 

Tisuće organizacija diljem svijeta više od 40 godina koriste računalne programe iz Minitaba. Među njima su 90 % organizacija iz Fortune 100.

Od 10. veljače 2017., kada su Minitab i Qualitas postigli sporazum o zastupanju, korisnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije će preko Qualitasa moći ostvariti lakši i povoljniji pristup do nabave, izobrazbe i tehničke podrške za Monitabove proizvoda Minitab 17 i Quality Companion.

Minitab 17 je cjeloviti statistički paket, koji ima sve alate potrebne za učinkovito analiziranje podataka. Vodeći korisnike do potrebne analize i dajući im jasne rezultate, Minitab pomaže u pronalaženju ključnih rješenja za najteže poslovne probleme. Pri tome ne morate biti statistički stručnjak kako biste shvatili sve što je potrebno iz svojih podataka – Minitabov Asistent vodit će Vas kroz svaki korak vaše analize te će Vam čak pomoći u tumačenju vaših rezultata.

Minitab 17

Quality Companion

Quality Companion daje Vam sve alate potrebne za planiranje Vaših projekata poboljšanja i provedbu njihovog svakog koraka. Ugrađeni Roadmaps™ će Vam pomoći da brzo skicirate svoj pristup, a podaci koje unesete u jedan od više od 100 alata bit će dijeljeni kroz cijeli Vaš projekt, tako da možete raditi brže s manje pogrešaka. Možete čak prilagoditi bilo koji alat i stvoriti nove predloške za još veću učinkovitost. Quality Companion također uključuje trenere na zahtjev, koji pružaju stručne upute kako ispuniti svaki korak, kao i niz dodatnih pogodnosti od tvrtke koja razumije izazove poboljšavanja kvalitete i koja je predana vašem uspjehu kao i Vi sami.


 
Gostovanja na skupovima u Zagrebu i Beogradu

 

Stručnjaci Qualitasa nastavili su nesebično dijeliti znanja i poticati primjenu naprednih metoda, alata i pristupa iz područja operative izvrsnosti.  

U sklopu projekta "Članovi za članove" Hrvatskog društva za kvalitetu, 6. prosinca 2017. u Zagrebu, Damir Keller i Dean Rennert održali su predavanje o analiziranju i poboljšavanju procesa pomoću mapiranja tijeka vrijednosti. Mapiranje tijeka vrijednosti (VSM, od engl. value stream mapping) je jedan od najmoćnijih alata Leana, a Lean je danas globalno najkorištenija metodologija za poboljšavanje procesa. Pomoću VSM-a omogućuje, ne samo dobivanje preciznog vizualnog i podatkovnog prikaza postojeće učinkovitosti i djelotvornosti nekog procesa, nego i brzo stizanje do informacija o tome što i kako treba promijeniti da bi se dobili znatno manji troškovi procesa te bolja protočnost i kvaliteta proizvoda. Pored osnovnih pojmova o VSM-u i postupka mapiranja, analiziranja i poboljšavanja tijeka vrijednosti, stručnjaci iz Qualitasa su prezentirali analizu slučaja uspješne primjene VSM u jednom proizvodnom procesu hrvatskog poduzeća.

„Primjena Lean & Six Sigma alata u privredi“ naziv je odlično posječenog stručnog skupa koji je održan 16. prosinca 2016. g. u Kongresnoj dvorani hotela Majestic u Beogradu. Damir Keller, izvršni direktor Qualitasa, održao je uvodno motivacijsko predavanje naziva „Lean i Six Sigma – zašto i kako“ te je odgovarao na brojna pitanja sudionika. Više od 100 sudionika ovog skupa je također sa zanimanjem pratilo izlaganja predstavnika organizacija, kao što su Komercijalna banka Beograd, Norma grupa Jugoistočna Evropa i Strauss Adriatic, koje uspješno primjenjuju Lean i Six Sigmu za poboljšanje svojih procesa.


 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 9 od 49